Svajc_Lienhard_10©Laura J Gerlach.jpeg

DEMIAN LIENHARD

Svájc

Én vagyok az, akitől óva intett az anyám…

02.2.2_BUD_081209_CMYK_hoch_un.jpg

Fordította: Adamik Lajos

Felolvassa: Mészáros Blanka

Egyéjszakás Kaland

2021. június 25.

Csányi5 (Csányi u. 5.)

ERZSITT-2.jpg
csanyi5_WEB.png
eromuvhaz_logo_rgb.png

Demian Lienhard (1987) a svájci Badenben született, klasszikus régészetből doktorált. Szabadfoglalkozású íróként él Zürichben és Berlinben. Számos ösztöndíjban és díjban részesült. Első regényét jelölték az év legjobb német nyelvű bemutatkozásának járó Klaus Michael Kühne-díjra, 2020-ban pedig Svájci Irodalmi Díjat kapott érte.

 

Én vagyok az, akitől óva intett az anyám

A regény én-elbeszélője egy heroinfüggő nő, a történet íve pedig az 1980-as évek diáklázadásaitól a világ legnagyobb nyílt kábítószeres közösségéig, Zürich drogos szcénájáig terjed. Az Én vagyok az, akitől óva intett az anyám barátságról, szerelemről, halálról, családról, függőségről szól, és arról, hogy milyen volt felnőni a 80-as évek Svájcában.

 

Adamik Lajos (1958) fordító, szerkesztő.  Főbb szerzői: a Grimm testvérek, Adalbert Stifter, Thomas Bernhard és Christoph Ransmayr. Osztrák és svájci elsőregényesek, köztük Arno Camenisch fordítója.

Lienhard első regényének izzó magva a páratlan elbeszélői hang: pimasz és kétségbeesett, rendhagyó és merész. Szárnyalás és mélyrepülés, amely már az első oldalon magával ragadja az olvasót.       

Hambuch Dóra, a Svájci Nagykövetség munkatársa