© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva.

MI IS AZ IRODALOM ÉJSZAKÁJA?

 

Mi is ez az esemény?


Egy irodalmi happening, mely formabontó stílusban hozza közelebb a világirodalmat a könyvbarátokhoz: egyetlen estén 23 ország 23 szerzőjének művéből színészek olvasnak fel részleteket 23, az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyeken. Az idei téma, amelyhez a kiválasztott szövegek kapcsolódnak: TITKOK.

Az Irodalom Éjszakája Budapesten évről évre új helyszínre vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívja a közönség figyelmét.

 

 

Útmutató az Irodalom Éjszakájához

19.00 – 23.00 FELOLVASÁSOK különböző helyszíneken


– A felolvasásokon a részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel.

– Mindenki maga állíthatja össze az útvonalat, melyik helyszíneket szeretné meglátogatni az este folyamán. Ehhez programfüzetet és egy kis térképet adunk segítségül.
– Minden helyszínen egy szerző művének részlete hangzik el félóránként: az első felolvasás 19 órakor kezdődik, az utolsó 22.30-kor indul.
– A felolvasásokra párhuzamosan kerül sor minden feltüntetett helyszínen.
– A helyszíneken pecséteket lehet gyűjteni: a legalább négy felolvasást meghallgatók sorsoláson vehetnek részt, melyen értékes könyvcsomagokat nyerhetnek. A nyerteseket a rendezvényzáró helyszínen hirdetjük ki, vagy e-mailben értesítjük.
 

 

Mit kell még tudni róla?


Az első Irodalom Éjszakáját 2006-ban Prágában rendezték, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte a meghonosítását. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak. 

A projekt fő szervezője az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete), fő együttműködő partnerünk 2020-ban az Örkény István Színház és a debreceni Csokonai Színház.

Idén a rendezvény Budapest Főváros Önkormányzata, az Erzsébetvárosi Önkormányzat, Debrecen Város Önkormányzata, valamint a Deutsches Kulturforum támogatásával valósul meg, további partnerünk a Debreceni Egyetem.

 

Az Irodalom Éjszakája fővédnöke Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester, Debrecenben Puskás István alpolgármester.

Irodalom éjszakaja budapest
debrecen_cimer(szines).jpg
örkény logo.png
Debrecen_Csokonai_Szinhaz (logo).jpg
erzsebetvaros.png
Logo EUNIC-RGB-blue1.png
de-greyscale-vilagoshatterre.png
deutsches kulturforum debrecen ie2020.jp