top of page

MI EZ AZ ESEMÉNY?

Az Irodalom Éjszakája immár kilencedik alkalommal hív rendhagyó világirodalmi barangolásra: az idei programban három nyári estén át 24 ország 24 szerzőjének műveiből hangzanak el részletek az irodalomhoz nem kötődő, azt újszerű megvilágításban láttató helyszíneken.

 

Az Irodalom Éjszakája Budapesten évről évre új városrészbe vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívja a figyelmet. Sok pesti év után idén átkelünk Budára, méghozzá a 2. kerületbe, ahol a Margit-negyed látja vendégül a felolvasásokat. A világirodalmi paletta sokféle árnyalatát felvillantó műrészleteket a Jurányi Házban és a Margit-negyedben rendszeresen fellépő színművészek keltik életre a kerület arculatához szervesen hozzátartozó helyszíneken.

 

Az idei téma, amelyhez a kiválasztott művek kapcsolódnak: TÚLSÓ PART.

Együttműködő színházi partnerünk 2024-ben: Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház és a FÜGE.
A budapesti Irodalom Éjszakája fővédnöke: Őrsi Gergely, a 2. kerület polgármestere.

ÚTMUTATÓ AZ IRODALOM ÉJSZAKÁJÁHOZ

* A felolvasásokra 19:00 – 23:00 között kerül sor párhuzamosan 8 különböző helyszínen.
* Minden helyszínen egy adott szerző művének részlete hangzik el 8 alkalommal, 19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00, 21.30, 22.00, 22.30 órai kezdéssel.
* Az egyes helyszínek a különböző napokon különböző országok irodalmából adnak ízelítőt.
* Mindenki maga állíthatja össze az aznapi irodalmi barangolásának útvonalát, ehhez nyomtatott térképet adunk segítségül.
* A programon való részvétel ingyenes, regisztrációhoz nem kötött.

JÁTÉK

Az eseményhez kapcsolódó játékunkban a szerencsések értékes könyvcsomaggal gazdagodhatnak. A játék szabályait a rendezvényt megelőző héten tesszük közzé.

MIT ÉRDEMES MÉG TUDNI AZ IRODALOM ÉJSZAKÁJÁRÓL?

Az első Irodalom Éjszakájára 2006-ban Prágában került sor, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte a meghonosítását, és 2016-tól minden évben megrendezésre kerül. Kezdetben egynapos volt, 2020-ban bővül 3 estés programmá. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak. A projekt szervezője az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete).

Logo EUNIC-RGB-blue1.png
Budapest_juranyi_logo_color_szegelynelkul.jpg
Budapest_fuge_logo_2017_rgb.jpg
Budapest_Margit-negyed_piros.png
Budapest_2. kerület.png
bottom of page