top of page
Mi ez az esemény?

Az Irodalom Éjszakája rendhagyó világirodalmi sétára hív: három estén át 25 ország 25 szerzőjének műveiből színészek olvasnak fel részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő, esetenként a közönség számára korlátozottan hozzáférhető helyszíneken. Az idei téma, amelyhez az elhangzó szövegek kapcsolódnak: SZIGETEK.

Az Irodalom Éjszakája Budapesten évről évre új városrészbe vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívja a figyelmet. Az idei eseménynek Budapest zöld szíve, a Margitsziget ad otthont, ahol a világirodalmi paletta sokféle árnyalatát felvonultató szövegek a Vígszínház színművészeinek előadásában kelnek életre.

A helyszín-szöveg-színész párosításokat tartalmazó összefoglaló táblázatot itt lehet megtekinteni.

Az idei Irodalom Éjszakája díszvendége Ukrajna.

Útmutató az Irodalom Éjszakájához

* Az élő felolvasásokra 19:00 – 23:00 között kerül sor párhuzamosan 8 (az 3. nap 9) különböző helyszínen.

* Minden helyszínen egy adott szerző művének részlete hangzik el 8 alkalommal, 19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00, 21.30,   22.00, 22.30 órai kezdéssel.

* Az egyes helyszínek a különböző napokon különböző országok irodalmából adnak ízelítőt.

* Mindenki maga állíthatja össze az aznapi irodalmi barangolásának útvonalát, ehhez nyomtatott térképet adunk segítségül.

* A programon való részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel.

Játék!

Az eseményhez kapcsolódó játékunkban a szerencsések értékes könyvcsomaggal gazdagodhatnak. A játék szabályait a rendezvényt megelőző héten tesszük közzé.

Mit érdemes még tudni az Irodalom Éjszakájáról?

Az első Irodalom Éjszakájára 2006-ban Prágában került sor, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte a meghonosítását, 2016-tól minden évben megrendezésre kerül. Az Irodalom Éjszakája kezdetben egynapos volt, 2020-ban bővül 3 estés programmá. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak. A projekt szervezője az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete).

Együttműködő színházi partnerünk 2022-ben: Vígszínház
Támogató: Budapest Főváros Önkormányzata

Fővédnök: Karácsony Gergely főpolgármester

Logo EUNIC-RGB-blue1.png
vig_logok_20_VIG.PNG
BP - vertikális logó - monokróm_RGB_fehér.png
bottom of page