top of page

MI EZ AZ ESEMÉNY?

Az Irodalom Éjszakája immár nyolcadik alkalommal hív rendhagyó világirodalmi sétára, melyen ezúttal három estén át 27 ország 27 szerzőjének műveiből olvasnak fel színészek részleteket az irodalomhoz nem kötődő, azt újszerű megvilágításban láttató helyszíneken. Az idei téma, amelyhez a kiválasztott művek kapcsolódnak: LÁBNYOMOK.

Az Irodalom Éjszakája Budapesten évről évre új városrészbe vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívja a figyelmet. Az idei év amiatt különleges, hogy a világirodalmi paletta sokféle árnyalatát felvillantó műrészletek egyetlen helyszín, a Fővárosi Állat- és Növénykert különböző pontjain hangzanak el a Vígszínház színművészeinek előadásában, a nap kései óráiban. Így olyan arcát mutathatjuk meg a közkedvelt létesítménynek, melyet a hagyományos látogatók aligha ismernek.

 

ÚTMUTATÓ AZ IRODALOM ÉJSZAKÁJÁHOZ

* A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

* Az élő felolvasásokra 19:00 – 23:00 között kerül sor párhuzamosan 9 különböző helyszínen.

* Minden helyszínen egy adott szerző művének részlete hangzik el 8 alkalommal, 19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00, 21.30, 22.00, 22.30 órai kezdéssel.

* Az egyes helyszínek a különböző napokon különböző országok irodalmából adnak ízelítőt.

* Mindenki maga állíthatja össze az aznapi irodalmi barangolásának útvonalát, ehhez nyomtatott térképet adunk segítségül.

JÁTÉK!

Az eseményhez kapcsolódó játékunkban a szerencsések értékes könyvcsomaggal gazdagodhatnak. A játék szabályait a rendezvényt megelőző héten tesszük közzé.

MIT ÉRDEMES TUDNI AZ IRODALOM ÉJSZAKÁJÁRÓL

Az első Irodalom Éjszakájára 2006-ban Prágában került sor, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte a meghonosítását, és 2016-tól minden évben megrendezésre kerül. Kezdetben egynapos volt, 2020-ban bővül 3 estés programmá. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak. A projekt szervezője az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete).

Együttműködő színházi partnerünk 2023-ban: Vígszínház

A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Logo EUNIC-RGB-blue1.png
vig_logok_20_VIG.PNG
Zoo_Logo_Color_RGB_200.png
BKF2023_allo_png.png
insta_FFF.png
facebook_FFF.png
youtube_FFF.png
bottom of page