top of page
Lengyelország__ K.Dubiel_ Lengyel Könyvintézet (3).jpg

Olga Tokarczuk

Lengyelország

Nyughatatlanok

Fordította: Hermann Péter

Felolvas: Pataki Ferenc

2023. június 7.
Helyszín: Vízivárosi Galéria

Olga Tokarczuk (1962) az egyik legolvasottabb lengyel író, könyvei 34 nyelven jelentek meg. Végzettsége szerint pszichológus. Dolgozott viselkedészavaros serdülők pszichiátriai gondozóintézetében, és pszichoterapeutaként. Tanulmányozta Jungot, ami hatással volt írásaira is. Az ismertséget Őskor és más idők valamint Nappali ház, éjjeli ház című regényei hozták meg számára. Könyveit számos lengyel és nemzetközi irodalmi díjjal jutalmazták. Nyughatatlanok című művéért 2018-ban a Nemzetközi Booker-díjat is elnyerte. Életművéért 2019-ben megkapta az egy év késéssel kiosztott, 2018-as irodalmi Nobel-díjat.

 

Nyughatatlanok
(L’Harmattan Kiadó, 2021)
Olga Tokarczuk könyvének hősei nomádok, örök utazók, akik között találkozhatunk számos ismert és kevésbé ismert történelmi szereplővel is. Mind saját határaikon túllépő figurák, akikkel együtt a Világegyetem végtelenségét élhetjük át, amíg tart az utazás. Tokarczuk fantáziával és provokációval teli történetei korunk felszíne alá vezetik olvasójukat, emberi létezésünk valódi mélységeibe. Ez a regény egyszerre szól az emberi testről, az életről, a halálról, a mozgásról és a vándorlásról.

 

Hermann Péter (1950) az ELTE történelem, lengyel nyelv és irodalom szakán végzett, a Varsói Egyetemen is tanult. 1992-ben elnyerte a varsói Művelődési és Közoktatási Minisztérium ösztöndíját. Több könyvkiadónál dolgozott, kézirat-előkészítő, szerkesztő, főszerkesztő, illetve ügyvezető igazgató-főszerkesztő. 1985-ben megkapta az Európa Könyvkiadó nívódíját.

Olga Tokarczuknak 2019-ben ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat és ezzel egycsapásra a legismertebb kortárs lengyel szerzővé lépett elő. A Nyughatatlanok az ember lenyűgöző fizikai és szellemi szövetét tárja az olvasó elé. Vándorlás időn és téren keresztül, lebilincselő könyv az emberi lét, tudás és megismerés határairól, az emberi kapcsolatok útvesztőiről.

Dominika Teske igazgatónő, budapesti Lengyel Intézet

Lengyel Intezet_#08 BUDAPEST [city_one_h
bottom of page