top of page
Magyarország_Regős Mátyás.jpg

REGŐS MÁTYÁS

Magyarország

Valami édeset

Felolvas: Kenéz Ágoston

2024. június 5.
Helyszín: Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda, ivócsarnok

Regős Mátyás (1994) a Ferencvárosban született. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett magyar-hittan szakos tanári diplomát, jelenleg ugyanott az Irodalomtudományi Doktori Iskola hallgatója. Kutatási területe Bereményi Géza művészete. Eddig három önálló kötete jelent meg: a Patyik Fedon élete (verseskötet), a Tiki (regény) és a Lóri és a kihalt állatok (ifjúsági regény). 2021-ben a Khelidón-díjat, 2022-ben a Gérecz Attila-díjat, 2023-ban a Magyar Írószövetség Debüt-díját nyerte el. Jelenleg Budapesten él, két gyermeke van.

 

Valami édeset

A novella elbeszélője egy fiatalember, aki nagybátyját látogatja meg a szeretetotthonban. A novella a látogatás jelen ideje mellett emléktöredékeket villant fel, melyek az elbeszélő tudatához köthetők, és a nagybácsi fiatalságát, aranykorát mutatják be. A jelen és egy szociális intézmény nyomorúsága kerül szembe a múlt és az ifjúság romolhatatlanságával. Regős nyelvi megoldásai, mondatkezelése helyenként Konrád György prózáját, jelenetezése, filmszerűsége Bereményi Géza szövegvilágát idézi meg. A novella az Eső folyóiratban jelent meg, szerepel Az év novellái 2023 c. antológiában.

 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium képviseletében, a külföldi magyar kulturális intézeti hálózat szakmai irányítójaként köszöntöm Önöket. Az Irodalom Éjszakája idei programjában Regős Mátyás novellájával képviseljük a magyar kortárs irodalmat. Kívánok az irodalmi sétához kellemes időtöltést, elmélyülést és szellemi feltöltődést.

Csaba Gábor kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár,
Kulturális és Innovációs Minisztérium

800_600nem-átlátszó.png
bottom of page