top of page
Észtország_Indrek Hargla.jpg

INDREK HARGLA

Észtország

Melchior és a Gotlandi Ördög

Fordította: Rácz Nóra

Felolvas: Adorjáni Bálint

2024. június 6.
Helyszín: Gül Baba Türbe és Rózsakert

Indrek Hargla (1970) valódi neve Indrek Sootak, Hargla néven 1998-ban kezdett publikálni. Sci-fi műveivel számos alkalommal nyerte el az észt Stalker-díjat, regényei egyre előkelőbb helyet értek el a sikerlistákon. Népszerűsége tovább nőtt, amikor 2010-ben útjára indította történelmikrimi-sorozatát a középkori Tallinn Melchior nevű patikáriusáról. A sorozat hét kötetet számlál, magyarul eddig hat jelent meg a Metropolis Media Group gondozásában. 2023-ban az Észt Hét keretében Magyarországon is bemutatták az első kötet cselekményét feldolgozó egész estés mozifilmet.


Melchior és a Gotlandi Ördög
(Metropolis Media, 2023)

Tallinn, AD 1433. A városban pusztító tűzvészt követően Melchior titokzatos figyelmeztetést kap egy levélben: a Gotlandi Ördög Tallinnba érkezik, és a patikárius élete veszélyben forog. Ugyanekkor egy haldokló kalmár kéri segítségét egy régi gyilkosság felderítésében. Az egyetlen nyom, amin elindulhat, néhány ezüstbross, melyek Lívföld másik püspöki székhelyére, Tartuba vezetik a patikust. Mindeközben Lübeckben Melchior fia a bérgyilkosok céhének tagjává válik. A Melchior és a Gotlandi Ördög Indrek Hargla történelmikrimi-sorozatának hatodik része.

Rácz Nóra Veszprémben született. 2003-ban végzett a szombathelyi BDF tanító-magyar, majd 2004-ben finnugor nyelvészet szakán, közben egy félévig a Tartui Egyetem diákja volt. Magyarországon és Észtországban tanított, majd a katedrát felváltotta a műhely, jelenleg műfordítóként és asztalosként dolgozik. Első észt fordítása 2010-ben jelent meg.

 

A Melchior és a Gotlandi Ördög izgalmas detektívregény, de remek olvasmány a történelem iránt érdeklődők számára is. Indrek Hargla az olvasóit az Úr 1433. évének Tallinnjába kalauzolja, ahol a patikus, Melchior Wakenstede egy gyilkosságot derít fel. A középkori Tallinn leírása olyan jó és pontos, hogy könnyedén Melchior mellé képzelheted magad.

Raul Toomas, az Észt Köztársaság magyarországi nagykövete

Eszt nagykov_White.png
bottom of page