top of page
Szlovénia_Gašper Kralj FOTO Nastja Frey Gorše.jpg

GAŠPER KRALJ

Szlovénia

Használati idő

Fordította: Rajsli Emese

Felolvas: Jankovics Péter

2024. június 7.

Helyszín: Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda, ivócsarnok

Gašper Kralj (1974) szabadúszó író és fordító, valamint aktivista Szlovéniában, Mexikóban, és Guatemalában, ahol terepkutatást végzett szociálantropológiai doktori disszertációjához. Néhány évig Katalóniában élt, ahol spanyol szerzőket fordított, és itt írta meg első regényét (Rok trajanja; Használati idő), amely elnyerte a legjobb debütáló regénynek járó Cankar-díjat. Második regénye, a Škrbine (Töredékek) 2021-ben kiérdemelte a legjobb eredeti irodalmi műnek járó Cankar-díjat, illetve jelölték az Európai Unió irodalmi díjára.

 

Használati idő
(Fórum, 2021)
A regény névtelen főhőse szokatlan munkát végez: palliatív ápoló, és szorongását naplóírással enyhíti. Amikor van állása, és emberek haldokolnak körülötte, többé-kevésbé kézben tartja a dolgokat. Amikor nincs munkája, a világa szétesni látszik. Rendszeres találkozásai ivócimboráival és társával, Katarinával mindinkább rövidülnek, kimeríti a folytonos rohangálás és bujkálás. Egyre jobban kétségbeesik, ahogy alibit próbál keresni a bűntetteihez, amelyek talán nem is azok, és egyre inkább elmagányosodik, ahogy az egészbe belekeveri a barátait, akik talán nem is a barátai.

Rajsli Emese a délszláv irodalom egyik legkiválóbb műfordítója: horvát, szerb, szlovén, macedón és montenegrói szerzők műveit ültette át magyarra. Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet műfordítás-sorozatának és az Ex Symposion folyóiratnak a szerkesztője. Emellett a készülő magyar-szerb középszótáron is dolgozik, illetve fordítás- és tolmácsolástechnikát tanít a SZTE Szláv Intézetében.

 

Gašper Kralj díjnyertes könyve egy pszichológiai dráma, amely a haldoklás fontos témáját járja körül.  A főszereplő naplóján keresztül nehéz helyzeteket és az emberi élet utolsó szakaszának különböző aspektusait dolgozza fel, megfűszerezve egy kis fekete humorral. Inspiráló és elgondolkodtató mű.

Tjaša Vučko meghatalmazott miniszter, Szlovén Köztársaság Nagykövetsége

sZLOVENIA.png
bottom of page