top of page
Bulgária_Alek Popov-3.jpg

ALEK POPOV

Bulgária

Palaveev nővérek

Fordította: Krasztev Péter

Felolvas: Bánki Gergely

2024. június 7.
Helyszín: Dante Közösségi Alkotótér

Alek Popov (1966–2024) a Londoni küldetés, a Fekete doboz és több novelláskötet szerzője, rádiójátékok, játék- és dokumentumfilmek forgatókönyvírója. A Bolgár Tudományos Akadémia levelező tagja. Dolgozott szerkesztőként, a Nemzeti Irodalmi Múzeum kurátoraként és diplomataként (kulturális attasé a londoni bolgár nagykövetségen). Alek Popov a szófiai Gyermekkönyvház igazgatója és fiatalok részére kiadott folyóirat főszerkesztője, valamint a bolgár PEN Klub és a Bolgár Írószövetség sajtótitkára volt. Írásai magyar, szerb, cseh, lengyel, szlovén, dán, angol, német, francia, francia, török, albán, szlovén nyelven is olvashatók. 2024. március 22-én hunyt el.

Palaveev nővérek

A regény két szófiai középosztálybeli lázadó bájos ikerlány kalandjain keresztül mutatja be a második világháború és az azt követő két évtized bolgár, balkáni és nyugati történéseit – meglehetősen sajátos perspektívából. A két kajla tinilány nyughatatlan lelke hajlamos az eltévelyedésre, vannak gyenge pontjaik, de az erkölcsi iránytűjük mindig megmutatja a helyes irányt, ettől pedig semmilyen ideológia nem tudja őket eltéríteni. Szokatlan hősnők, akik saját koruk majdnem összes – polgári-kommunista-partizán – ellentmondását ötvözik, és akik számára a történelmi materializmus és az osztályharc szigorú törvényei erős erotikus töltettel rendelkező kalandregénnyé válnak.

 

Krasztev Péter irodalomtörténész, műfordító, antropológus, szerkesztő. Az irodalomtudományok kandidátusa. Tagja a Szépírók Társaságának és a Magyar Kulturális Antropológiai társaságnak. A Budapesti Gazdasági Egyetem docense. Bolgár, orosz, és macedón nyelvből fordít. A kortárs bolgár irodalom egyik legaktívabb műfordítója.

 

Az idei Irodalom Éjszakája bolgár felolvasásait a közelmúltban elhunyt neves szerző, Alek Popov emlékének szenteljük, akinek pazar humora, metsző iróniája és élettel teli párbeszédei örökre velünk maradnak.

Plamen Pejkov igazgató, Bolgár Kulturális Intézet

Bulgária.jpg
bottom of page