top of page

Gül Baba Türbe és Rózsakert

Mecset u. 14.

Gül Baba, azaz a „Rózsák atyja” nagy tekintélyű bektasi dervis, harcos muszlim szerzetes volt, aki a legenda szerint a Buda bevételéért tartott hálaadó ünnepen, 1541. szeptember 2-án halt meg. A sírkápolnáját Jahjapasazáde Mehmet budai pasa építtette, és 1548-ra készült el az akkori városhatárokon túl, a köré ültetett rózsákról eleinte Gül Baba Dombjának, később Rózsadombnak nevezett lankákon. A Türbe egyedülálló, 1914 óta hivatalosan is jegyzett történelmi és építészeti műemlék, illetve jelentős szakrális és művészettörténeti érték, állapota hosszú évtizedeken keresztül igencsak elhanyagolt volt. 2018-ban a terület a magyar és a török kormány együttműködésében felújításra került, ezt követően a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány feladata lett, hogy a Türbét és annak környezetét megóvja, üzemeltesse, valamint pezsgő kulturális és turisztikai központtá tegye.

Felolvasások 19:00 és 23:00 között félóránként:

június 5. UKRAJNA | Szerhij Zsadan: A diákotthon | Réti Adrienn        19:00, 19:30
június 6. ÉSZTORSZÁG | Indrek Hargla: Melchior és a Gotlandi Ördög | Adorjáni Bálint        19:00, 19:30
június 7. DÉL-KOREA | Szon Honggju: Kedd folyó | Lukács Ádám        19.00, 19.30

piktogrammal jelölt időpontokban siket és nagyothalló vendégeink számára jelnyelvi tolmácsolást biztosítunk a felolvasásokhoz.

Esőhelyszín: kiállítótér

Mozgásukban korlátozott vendégeink a körút felől közlekedő 191-es busszal tudják megközelíteni a Türbét. A Mansfeld Péter park megállónál leszállva a Turbán utcán keresztül lehet lejutni a Türbéhez, a lift a bejárattól balra a panoráma teraszon található.

kerekes.png
Külügyminisztérium_logó_jó v2.png
GulBabaLOGO_color_hu.png

Gül Baba Türbe és Rózsakert

Mecset u. 14.

bottom of page