top of page
Magyarország_Jaszberényi Sandor.jpg

JÁSZBERÉNYI SÁNDOR

Magyarország

Die Toten Reiten Schnell

Felolvas: Horváth Szabolcs

2022. június 2.
Helyszín: Palatinus strand

Jászberényi Sándor (1980) Az ördög egy fekete kutya (2013, Kalligram) és A lélek legszebb éjszakája (2016, Kalligram) című kötetek szerzője. 2017-ben megkapta a magyarországi Libri irodalmi díjat. Magyar hírportálok tudósítójaként és fotóriportereként beszámolt az ukrajnai invázióról, az Iszlám Állam elleni konfliktusról, az egyiptomi és líbiai forradalmakról, a dárfúri válságról, a jemeni huthi felkelésről és a gázai háborúról. Írásai megjelentek a The Wall Street Journal, a The New York Times Magazine, a Sky News Arabia, az AGNI, a Guernica és a Brooklyn Rail hasábjain. Idejét Budapest és Kairó között osztja meg.

Die Toten Reiten Schnell
in: Az ördög egy fekete kutya
(Kalligram, 2013)
A novelláskötet szereplői múltjuk elől menekülve, a jövővel nem törődve találják magukat különböző közel-keleti helyszíneken. Cinikus alakok, akik komoly moralitás szerint cselekszenek, látszólag eszetlenül, valójában nagyon tiszta szabályok szerint. A kötet központi novellája a Die Toten Reiten Schnell. A történetben két haditudósító összefut az egyiptomi forradalom legvéresebb időszakában. Egy pillanatra összeér két párhuzamos élet, amitől ez a szikár szöveg szintén csak egy pillanatra férfias lírával töltődik fel.

Az Irodalom Éjszakája számomra olyan, mint egy kortárs irodalmi körhinta: számos európai ország szerzőjének és irodalmi hősének arca villan fel pár percre, hogy összeálljon egy képpé. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium minden évben örömmel kapcsolódik ehhez a forgataghoz. Nemcsak mint a EUNIC Hungary tagja, hanem mint olyan intézmény, amely a világ 24 országában 26 magyar kulturális intézet működését fogja össze, és amely intézetek szintén támogatják ezt a kezdeményezést a maguk fogadóországában.

Schőberl Márton helyettes államtitkár, Külgazdasági és Külügyminisztérium

palatinus_logo_lyukas.png
bottom of page