top of page
Spanyolország_Julio Llamazares__Santillana.jpg
JULIO LLAMAZARES

Spanyolország

Sárga eső

Fordította: Pávai Patak Márta

Felolvas: Hegedűs D. Géza

2023. június 9.
Helyszín: Óriások csarnoka (Varázshegy)

Julio Llamazares (1955) a jogi diploma megszerzése után újságíróként, rádiósként és televíziósként kezdett el dolgozni Madridban, ahol jelenleg is él. 1985-ben adták ki első regényét, a Farkasok idejét, majd 1988-ban a Sárga esőt. Mindkét könyv döntős lett a spanyol Nemzeti Irodalmi Díj odaítélésekor. Llamazares az eredeti értelemben vett romantikus író, aki tudatában van az ember és a természet közötti kapcsolat felbomlásának, egy soha nem létezett, fiktív aranykor elvesztésének.

Sárga eső
(Európa, 2000)
A könyv csöndes merengés életről és halálról, félszavakba rejtett örök igazságok sora az emberről. Szívbemarkoló költői próza, melynek hőse a magány. A regény egy elnéptelenedett kis falu utolsó lakójának monológja, aki a halál közelségének minden keserűsége ellenére őrzi emberi méltóságát.
„Ainielle létezik. 1970-ben teljesen kihalt, de házai még állnak, csöndben málladoznak (…). A regény valamennyi szereplője azonban a szerző képzeletének szüleménye, bár (az ő tudtán kívül) akár a valódiak is lehettek volna.”

 

Pávai Patak Márta író, műfordító a Patak Könyvek Spanyol elbeszélők sorozatának egyszemélyes fordítója és kiadója. Novelláit rendszeresen közlik irodalmi lapokban, regényei megtalálhatók a könyvesboltok polcain.

Julio Llamazares a Sárga eső című nagyszerű könyvében a vidéki Spanyolország elnéptelenedő falvainak egyikét, Ainiellé-t mutatja be, utolsó, végnapjait élő lakójának visszaemlékezésein keresztül.

Javier Valdivielso Odriozola igazgató, Cervantes Intézet

instituto_cervantes.png
insta_FFF.png
facebook_FFF.png
youtube_FFF.png
bottom of page