top of page
Norvégia_Marie_Aubert_Foto_David_B._Torch.jpg
MARIE AUBERT

Norvégia

Szégyelld magad

Fordította: Pap Vera-Ágnes

Felolvas: Szilágyi Csenge

2023. június 8.
Helyszín: Mesterségek udvara

Marie Aubert (1979) író, újságíró, Oslóban él. 2016-ban debütált a Ha történne valami (Kan jeg bli med deg hjem) című novelláskötettel, melyet nagy lelkesedéssel fogadott az olvasóközönség. Három évvel később megjelenő Felnőtt emberek (Voksne mennesker) című regénye 2020-ban elnyerte a norvég Ifjúsági Kritikusok Díját. Mindkét kötet magyarul is olvasható a Scolar kiadó jóvoltából. Harmadik könyve szintén regény Jeg er egentlig ikke sånn (Igazából nem ilyen vagyok) címmel jelent meg 2022-ben.

Szégyelld magad
in: Ha történne valami
(Scolar, 2022)
Marie Aubert novellái olyan emberek történeteit mesélik el, akik kitörni készülnek egy-egy élethelyzetből, változtatni szeretnének, mert másra vágynak. A kötet kilenc novellájában egy hajszál választja el a vágyakozást az arcátlanságtól és a bűntől. Szereplői menekülnének a társas magány elől, és többnyire dicstelen dolgokat követnek el, miközben makacsul ragaszkodnak ahhoz a tévképzethez, hogy magasztosabb dolgok következnek majd, mint amit igyekeznek maguk mögött tudni.

Pap Vera-Ágnes Kolozsváron született, Budapesten él. Húsz éves műfordítói pályafutása során számos angol és norvég, valamint néhány dán és svéd irodalmi művet ültetett át magyar nyelvre, többek között Kjell Askildsen, Knut Hamsun, Per Petterson és Vladimir Nabokov műveit.

Lehetnek-e illúziói a pillanatnyi örömökről egy rovott múltú nőnek? Marie Aubert lakonikus tömörséggel villantja fel a tolakodó tekintetek, kérdések és beszólások kereszttüzében zajló élet egy-egy epizódját, és a meghittnek remélt pillanatok hirtelen szertefoszlását.

Petke Emese, Norvég Nagykövetség

Norvégia_Nem-átlátszó.png
insta_FFF.png
facebook_FFF.png
youtube_FFF.png
bottom of page