top of page
Finnország_Petra Rautiainen_f_Jonne Räsäne_Otava.jpg
PETRA RAUTIAINEN

Finnország

Hamuba rajzolt föld

Fordította: Patat Bence

Felolvas: Hegyi Barbara

2023. június 8.
Helyszín: Ausztrál játszótér

Petra Rautiainen (1988) Észak-Savóból származik, és történelem szakon szerzett mesterdiplomát. Emellett a helsinki Kriittinen Korkeakouluban tanult kreatív írást, később pedig újságíróként dolgozott. Debütáló regénye már a megjelenése napján a címlapokra került, ugyanis 5 különböző nyelvterületre előre megvették a jogait. Gyermekkora óta megihleti az északi-sarki kopár természet, és utazni is nagyon szeret. Szabadidejében szívesen túrázik törpeuszkárjával, Ruskával.

Hamuba rajzolt föld
(Európa, 2022)
A vadregényes lappföldi tájon játszódó, a krimik és a naplók elemeit ötvöző regény letehetetlen és izgalmas társadalmi dráma, mely őszintén néz szembe Finnország háború alatti nácibarát történelmének és a számik asszimilációjának terhes örökségével. A kötetet számos díjra jelölték, elnyerte az egyik legjelentősebb finnországi irodalmi kitüntetést, a Savonia-díjat, és beválogatták a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Books at Berlinale 2021-es címei közé.

Patat Bence 1975-ben született Budapesten, bölcsészdiplomáit az ELTE skandinavisztika és finn szakán szerezte. 2000 óta foglalkozik műfordítással. Finnről, észtről és skandináv nyelvekről már több mint száz kötetnyi irodalmat ültetett át magyarra.

A Hamuba rajzolt föld a lappföldi Inariban található náci fogolytáborban indul útjára. Amellett, hogy gyönyörűen megírt, izgalmas thriller, egy igazán erős és megható beszámoló az elhallgatott történelemről.

Heljä Franssila igazgatónő, Finnagora

insta_FFF.png
facebook_FFF.png
youtube_FFF.png
bottom of page