top of page
Litvánia_Laura Sintija Černiauskaitė.jpg
LAURA SINTIJA ČERNAUSKAITĖ

Litvánia

Lélegzet a márványon

Fordította: Laczházi Aranka

Felolvas: Wunderlich József

2023. június 8.
Helyszín: Korallzátony játszótér

Laura Sintija Černiauskaitė (1976) Vilniusban született, litván nyelvet és irodalmat tanult a Vilniusi Egyetemen, majd szabadúszó újságíróként és nyelvi szerkesztőként dolgozott. Első novelláskötetét még a középiskolában írta. 2000-ben debütált drámaíróként, 2003-ban megjelent novella- és színdarabgyűjteményével első díjat nyert a 2004-es Berlini Theatertreffen fesztiválon. Három regénye is irodalmi elismerésekben részesült. Műveiben rendkívül finoman ábrázolja a családi életet, a férfi-nő kapcsolatot, valamint a nővé serdülés témáját. Stílusát nagyfokú lélektani megfigyelőképesség, játékos irónia és gyengéd erotika jellemzi.

Lélegzet a márványon
(Typotex, 2021)
A litván nyelven már három kiadást megért könyv egy örökbefogadott problémás gyermek és családjának története. A férj, a feleség, Gailius fiuk és az adoptált Ilja közötti összetett és fájdalmas viszony bemutatásával a szerző az emberi érzelmek rejtett mélységét tárja fel. A súlyosan beteg Gailius érettsége és bölcsessége, az édesanya, Izabelė indulatainak örvénye, az önmagukért és másokért érzett felelősség, a folyamatos kétségek és a mindent elsöprő bűntudat teremti meg a regény rendkívüli hangulatát. A könyv 2009-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

 

Laczházi Aranka (1970) az ELTE orosz ̶ német szakán végzett. Egyetemi oktató, kutatási területe a balti nyelvek és kultúrák. Litván, lett és orosz nyelvekből jelentek meg fordításai.

 

Arra invitálom Önöket, hogy hallgassanak meg egy részletet a kortárs litván irodalom egyik legjobbjának tartott, költői regényből, amely családról és szeretetről, drámai magányról, ki nem használt közelségről és a gyengédség utáni sóvárgásról szól.

Miglė Jankauskienė, meghatalmazott miniszter, a Litván Köztársaság Budapesti Nagykövetsége

HU1 logo 2HU-H-hu-JPG.jpg
insta_FFF.png
facebook_FFF.png
youtube_FFF.png
bottom of page