top of page

A mesebeli palotára emlékeztető, keleties stílusú épület 1912 óta az Állatkert egyik legfőbb ékessége, tervezője a Főváros akkori főépítésze, Neuschloss Kornél volt. Nem sokkal az elkészülte után le kellett bontani a karcsú kilátótornyot, ugyanis az Oszmán Birodalom szentségtörésnek vélte, hogy egy iszlám templomot idéző épületben állatokat tartanak, és az épület az ezredfordulóig csonka is maradt. Homlokzatát a Zsolnay-gyárban készült, elefántokat, orrszarvúakat és vízilovakat ábrázoló eozinmázas domborművek, központi csarnokának mennyezetét stilizált állatalakok díszítik. Itt található az elefántfejű indiai istenség, Ganésa szobra is.
Az egykor Vastagbőrűek Házának nevezett épületben eleinte azokat az állatokat láthatta a közönség, amelyeket az akkori, mára meghaladott tudományos nézetek szerint az ún. vastagbőrűek csoportjába soroltak: az elefántokon kívül vízilovakat, orrszarvúakat, tapírokat, sőt, egy időben még földimalacot is. Ma már csak a két víziló és az elefántbika, valamint a rókamanguszták csapata lakik benne.
Az Elefántház a múlt század végén teljes körű felújításon esett át, amely elnyerte az Európai Unió műemlékvédelmi kitüntetését, az Europa Nostra díjat.


Esőhelyszín: Szavannaház elefántkifutója

Felolvasások 19:00 és 23:00 között félóránként:


június 7. SZLOVÉNIA | Nataša Kramberger: Szeder-égbolt | Bach Kata
június 8. FRANCIAORSZÁG | Virginie Despentes: Vernon Subutex | Balázsovits Edit       22:00, 22:30
június 9. TÖRÖKORSZÁG | Nermin Yıldırım: Az álmokat nem szabad elmesélni | Brasch Bence        21:00, 21:30

Elefántház előtti tér

Elefántház előtti tér

insta_FFF.png
facebook_FFF.png
youtube_FFF.png
bottom of page