Johanna Sinisalo

Finnország

A Nap magja

Ford.: G. Bogár Edit

Bischitz logó.JPG

Felolvassa:

Bíró Kriszta

Johanna Sinisalo (1958) a finn weird irodalom egyik kiemelkedő alakja. Számos irodalmi díjat nyert, a kritikusok és az olvasók egyaránt elismerik munkáját. Műveit összesen 19 nyelvre fordították le, valamint a nagy sikerű Iron Sky című film forgatókönyvében is közreműködött. Ő az első, komolyabb nemzetközi sikert elérő finn tudományos-fantasztikus író, aki fontos szereplője volt a 80-as és 90-es évek irodalmi szcénájának is. Első regénye, a Naplemente előtt nem lehet 2000-ben Finlandia irodalmi díjat nyert.

 

A Nap magja

(Metropolis Media, 2019)

Finn Euszisztokrata Köztársaság, 2013. A társadalmi stabilitás és a közegészségügy ma a legfontosabb értékek. Bármi, ami örömet vagy függőséget okoz, szigorúan tilos: a számítógép, a mobiltelefon, a kávé, és az egyik legveszélyesebb drog, a csilipaprika. Egyetlen kivétel a szex; a nemi élet elosztása a legfontosabb fogyasztási termék. E célból a kormányzati tudományos testület egy új emberi alfajt hozott létre, amely mindig alázatos, befogadó és odaadó. Korábban ezeket az élőlényeket nőknek hívták.

Sinisalo művei új prespektívából nézik a világot, amelyben élünk. A Nap magja spekulatív szatíra egy –  A szolgálólány meséjét idéző – jóléti államról, ahol a nők vagy tenyészállatok vagy kitaszítottak.

Cita Högnabba Lumikero, a FinnAgora igazgatója

Helyszín

Varázsdoboz Játszóház

A Varázsdoboz Játszóház 2019 tavaszán nyitotta meg kapuit a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ és Erzsébetváros Önkormányzata közös kezdeményezéseként. A korábban kóser vágóhídként, majd gyógynövény és irattárként is működő helyiség évek óta használaton kívül volt, így komoly munkálatokon kellett átesnie a megnyitó előtt. Látogatóink számára elérhető a Játszóház virtuális túrája, melynek segítségével a vendégek még látogatásuk előtt megnézhetik a játékbirodalom minden zegét-zugát. A Varázsdoboz Játszóház a hét minden napján reggel 8-tól este 20 óráig várja az érdeklődőket.

35 fő / WC van / akadálymentes

FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.