top of page
Törökország_Orhan Pamuk 3.jpg

ORHAN PAMUK

Törökország

A pestis éjszakái

Fordította: Nemes Krisztián

Felolvas: Rudolf Péter

2022. június 3.
Helyszín: Palatinus strand

Orhan Pamuk (1952) a kortárs török irodalom legismertebb alakja, Isztambulban született. 2006-ban neki ítélték a Nobel-díjat, műveit több mint 40 nyelvre fordították le. Regényeivel nemcsak hazájában, de több nyugat-európai országban is jelentős irodalmi díjakat nyert el, a The Guardian pedig beválasztotta a XXI. század 21 legjelentősebb írója közé. Műveiben posztmodern stílusban írja le az Európa és Ázsia, a modernitás és hagyományok között választásra kényszerülő Törökországot.

A pestis éjszakái
Orhan Pamuk legújabb regénye a képzeletbeli Minger szigetére kalauzolja el az olvasót, ahol az 1900-as évek elején pestisjárvány szedte áldozatait a keresztény és muszlim szigetlakók között. A sors fintora talán, hogy a mindennapi életünket fenekestül felforgató koronavírus-járvány pont a regény munkálatai közben ütötte fel a fejét és vált nemcsak az író, hanem mindannyiunk realitásává. Többek között ez is hozzájárult ahhoz, hogy az olvasó úgy érezze: mai világunk tükörképe köszön vissza rá a könyv lapjain.

Nemes Krisztián 1999-ben végzett az ELTE BTK-n magyar–török szakon, két féléven át az Isztambuli Egyetem ösztöndíjasa volt. Kiadói szerkesztőként és műfordítóként dolgozik, többek között Nedim Gürsel, Burhan Sönmez és Orhan Pamuk regényeinek magyar tolmácsolója.

Az Aziziye sétahajó utasai gyanútlanul sodródnak a Pamuk által megálmodott Minger-sziget sötét sziluettje felé. A 2020-as évek olvasója pedig ott várja őket a képzeletbeli parton, ahol a félelem, a járvány, a karantén és a halál éppúgy a mindennapi életet meghatározó fogalmakká váltak, mint a szerelem és szeretteink féltése.

Mustafa Aydoğdu igazgató, Yunus Emre Török Kulturális Intézet

palatinus_logo_lyukas.png
logo ye 2.jpg
bottom of page