Marek Šindelka

Csehország

cc-znackah600dpi.jpg

Anyagfáradtság

Ford.: Barna Otília

Felolvassa:

Némedi Árpád

Marek Šindelka (1984) költő, író Poličkában született. Strychnin a jiné básně (Strychnin és más versek) című verseskötetéért (2005) Jiří Orten díjat kapott. Prózaíróként 2008-ban debütált a Hiba c. regényével, amely 2011-ben magyarul is megjelent, illetve ugyanebben az évben Vojtěch Mašekkel képregénnyé is átdolgozták a regényt. Zůstaňte s námi (Maradjatok velünk) című novelláskötetéért (2011) Magnesia Litera díjban részesült. 2014-ben jelent meg Mapa Anny (Anna térképe) című novelláskötete, 2016-ban pedig második regénye Anyagfáradtság címmel.

 

Anyagfáradtság

(Európa Könyvkiadó, 2019)

Két fiatal testvér Európába próbál menekülni lebombázott, elpusztított hazájából. Ám már az út elején elveszítik egymást, így egyedül kénytelenek boldogulni telefon nélkül, térkép nélkül, kapcsolatok nélkül egy számukra ismeretlen világban. Az olvasó kettejük váltakozó nézőpontjából követi végig szövevényes és fájdalmas utazásukat a hatalmas és befogadhatatlan, gépezetként működő Európában. Az egyedüli, ami ezzel a gépezettel szemben áll, az a problémává, statisztikai adattá degradált, sebezhető emberi test.

Šindelka regénye, amelyet a szerző szíriai és afganisztáni menekültekkel folytatott beszélgetései inspiráltak, fontos irodalmi adalék a menekültválság témájához. Empatikus mű, amelynek kötelező olvasmánynak kellene lennie minden európai ember számára.

Lucie Orbók projektvezető, a Cseh Centrum korábbi igazgatója

Helyszín

Magyar Táncművészeti Főiskola bezárt épülete

A Magyar Táncművészeti Főiskola ideiglenesen felhúzott épületét 1976-ben vehették birtokba a hallgatók. Az építkezéshez műemlék házakat bontottak le – a 40. szám alatt működött egykor Sheibel József híres gőzfürdője, melynek vizét a Dunából szivattyúzták ki és melegítették fel a 44. szám alatt üzemelő gőzgép és kazánház segítségével. Utóbbiak helyét később egy kóser szalámigyár füstölője vette át. A felolvasások helyszíne az elhagyott, különleges hangulatú épület 1. emeleti balett próbaterme lesz.

60 fő / WC nincs / nem akadálymentes

Táncművészeti_1.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.