top of page
Szlovákia_Maroš Krajňak.jpg

MAROŠ KRAJŇAK

Szlovákia

Carpathia

Fordította: Böszörményi Péter

Felolvas: Méhes László

2022. június 3.
Helyszín: Margitszigeti Atlétikai Centrum

Maroš Krajňak (1972) Felsővízközben (Svidník), Szlovákia ruszinok lakta részén született. Első kötete, a Carpathia a 2011-es év egyik meglepetése, a legrangosabb szlovák irodalmi díj, az Anasoft litera döntőse volt. A könyv a szerző két további kötetével, az Entropia (2012) és az Informácia (2013) című regénnyel laza trilógiát alkot. Krajňak Pozsonyban él, szépírói tevékenysége mellett telekommunikációs és internetes marketinggel foglalkozik.

Carpathia
(Lector Kiadó, 2016)
Sajátos nyelvezetű, szürreális útleírás, a Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna határvidékén csekély számú kisebbségben élő, asszimilációra ítélt ruszinok regénye. A szerző biztos kézzel ötvözi a valós eseményeket a nagyszabású víziókkal, a létező szereplőket a kitaláltakkal, a távolságtartó történelmi és dokumentumelbeszélést a mágikus realizmussal. A Carpathia súlyos és sűrű, gondolatébresztő és gyakran meghökkentő olvasmány, amely megdolgoztatja, de magával is ragadja az olvasót.

Böszörményi Péter (1972, Kassa) szak- és műfordító. A prágai Károly Egyetemen diplomázott. Jelenleg Budapesten él, egy szoba sarkában. Van egy felesége és két derék leánya. Tapírja nincs, de szeretne.

 

Maroš Krajňak első regénye barangolás egy elöregedő, elnéptelenedő kisebbség allegorikus tereiben, kavargó idők, emlékek és szürreális történések között. Az elveszettség, a gyökértelenség, az otthontalanság regénye. Egy modern ember feszültségekkel teli történelmi, kulturális és nyelvi gyökereinek keresése a traumatikus múltban, s egy kihalással fenyegető jövőben…

Ildikó Siposová, a Szlovák Intézet igazgatója

Logo Slovensky institut_final_modre-HU.p
Atlétikai Cetrum_LOGO-FINAL-VARIATIONS-13.png
bottom of page