top of page
Románia_Florin Irimia_f Nicoleta Irimia.jpg

FLORIN IRIMIA

Románia

A mozibolond

Fordította: Szonda Szabolcs

Felolvas: Karácsonyi Zoltán

2022. június 3.
Helyszín: Margitszigeti Atlétikai Centrum büfé

Florin Irimia (1976, Jászvásár) író, műfordító, egyetemi adjunktus. 2011-ben megjelent első kötete, a Defekt című regény 2013-ban díjat nyert a franciaországi Chambéry-ben az Elsőkönyvesek Fesztiválján. További regényei: O fereastră întunecată (Sötétlő ablak, 2012), Câteva lucruri despre tine (Néhány dolog rólad, 2014), Misterul mașinuțelor chinezești și alte povestiri (A kínai kisautók rejtélye és más történetek, 2017), valamint Bărbatul din spatele ceții (A férfi a köd mögül, 2021).

A mozibolond
in: A kínai kisautók rejtélye és más történetek
A negyven, önállóan is olvasható történetből álló kötet a felnőtté válás élethosszig tartó folyamatának ritmusát követi: a gyermek környezetére, világra való reagálásának története egyben társadalomrajz, közösségkép is. A fejezetcímek a múltvizsgáló önkeresés kulcsfogalmait jelzik: a rendszerváltás előtti gyermekkor lakóterének és képzeletvilágának helyszíneit, markáns figuráit, a családtagokat és a hozzájuk való viszonyulást, érzelmeket és érzékeket, tárgyakat és hangulatokat.

Szonda Szabolcs (1974, Sepsiszentgyörgy) műfordító, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója. Bő húsz éve fordít a kortárs román irodalomból; szakmai ösztöndíjak, a Székelyföld kulturális folyóirat és a Romániai Írók Szövetsége díjának kitüntetettje.

Rendhagyó, olvasmányos fejlődésregény, izgalmas időutazás lelki tájakon is. A változó életkorok felidézésével, az azokkal való szembenézéssel, a tudatmozgások és érzelemhullámzások sajátosságaival bárki azonosulni tud.

Simona Tănăsescu, a Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója

sigla icr.png
Atlétikai Cetrum_LOGO-FINAL-VARIATIONS-13.png
bottom of page