top of page
Portugália_MárioCláudio2.jpg

MÁRIO CLÁUDIO

Portugália

A tanítvány

Fordította: Urbán Bálint

Felolvas: Hirtling István

2022. június 3.
Helyszín: Margitszigeti Gyermektábor

Mário Cláudio (1941) az egyik legjelentősebb kortárs portugál író, költő, aki pályája során minden fontos irodalmi díjat elnyert már hazájában. Nemcsak szépirodalmi műveket, hanem gyermekmeséket és fado-szövegeket is ír, valamint tudományos cikkeket a portugál irodalomról. Mindemellett oktat is. A portói származású szerző könyveit már hét nyelvre lefordították.

A tanítvány
(Typotex, 2018)
Fernando Pessoa, Leonardo da Vinci, Lewis Carroll – három korszakalkotó zseni. Mindannyiukról számtalan életrajzi regény született már, ebben a különös trilógiában azonban ők csupán a legfontosabb mellékszereplők, a főszerep ugyanis tanítványaiknak jut. Mester és tanítvány viszonyában persze az érzelmek mellett nagy jelentősége van az alkotás folyamatának: ahogy a mester formálja a tanítványt, és ahogy az alkotótárs szerepébe emelkedő tanítvány inspirálja mesterét.

Urbán Bálint luzitanista irodalmár, műfordító, az ELTE BTK Portugál Tanszékének oktatója. Többek között Al Berto, Mário Cláudio, Gonçalo M. Tavares, Oswald de Andrade, valamint Márcio-André szövegeit fordítja.

Idén a portugál irodalmat Mário Cláudio képviseli, az egyik legjelentősebb kortárs portugál szerző, aki eme művében Fernando Pessoával, a portugál irodalom egyik legizgalmasabb alakjával beszélget.

João Miguel Henriques, a Camões Intézet Portugál Nyelvi Központ igazgatója

Artboard 1.png
bottom of page