Dorit Rabinyan

Izrael

Visz a víz

Ford.: Varga Krisztina

Izraeli_nagykövetség_logo_HUN.jpg

Felolvassa:

Hámori Gabriella

olló_2.jpg

Dorit Rabinyan (1972) izraeli írónő és forgatókönyvíró Kfar Saba-ban született perzsa zsidó családba. Harmadik regénye, a Visz a víz, melyet már húsznál is több nyelvre lefordítottak, különösen azután lett ismert, hogy cenzúrázták Izraelben az iskolai tantervből, mivel túlságosan érzékeny témákat érint. Magyarul megjelent könyvei: Lakodalmaink (2004) és Visz a víz (2019). Jelenleg Tel Avivban él.

 

Visz a víz

(Európa Könyvkiadó, 2019)

Amikor Liat, egy izraeli egyetemista egy szürke őszi délutánon megismerkedik Hilmivel, a tehetséges palesztin festővel egy manhattani kávéházban, kezdetét veszi egy szenvedélyes, titkokkal és szorongásokkal teli szerelem. Hamar ráébrednek, hogy csak New Yorkban, a közel-keleti határok nélkül lehet a szerelmük határtalan. Két ember közös álmainak története a szabadságról, ami erősebb a honvágynál, a családi elvárásoknál, a kegyetlen politikai realitásnál és a háborúk talán soha be nem gyógyuló traumáinál.

Többünkkel előfordult már, hogy titkolnunk kellett a családunk elől, hogy kibe szerettünk bele – de az kevesekkel, amikor ez a titok élet-halál kérdésévé vált. Az irodalom utánozza az életet, ami utánozza az irodalmat: egy igazi közel-keleti Rómeó és Júlia történet ez, az egyik első olyan magyarra fordított könyvből, amelyet szefárd származású izraeli írónő írt.

Büchler Tamás, az Izraeli Kulturális Intézet igazgatója

Helyszín

Olló

Az olló már logójában kifejezi az egyszerűséget és a kreativitást. Ez a szalon inkább élmény, mint a hagyományos értelemben vett fodrászat, „a Klauzál utca üde meglepetése”, ahogy a We love Budapest fogalmazott. Az Ollóban kiemelten óvják a környezetet, ezért is használnak prémium kategóriás Davines termékeket, mert azok az előállítástól a lebomlásig a fenntarthatóságot szolgálják. Az üzlet felújításakor több régi bútordarab megújult. A fodrászok mindannyian egyéniségek. Az Olló nyitott az újszerű elképzelésekre, így jutott el a haj és bor párosításán keresztül az Irodalom Éjszakájáig.

20 fő / WC van / nem akadálymentes

Olló_2.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.