Vigdis Hjorth

Norvégia

Örökség

Ford.: Kertész Judit

Felolvassa:

Für Anikó

eromuvhaz_logo_rgb.png
W17_logo_color_final_land.jpg
4szoba (1).png

Vigdis Hjorth (1959) 1983-ban kezdte pályáját. Sikeres gyerek- és ifjúsági könyveit követően 1987 óta mintegy húsz, felnőttek számára írt műve jelent meg. Regényeiben előszeretettel tárgyal gyakran elhallgatott tabutémákat. Eddigi legmerészebb vállalkozása az Örökség című regény, melynek keretét az édesapja halálakor kirobbant örökösödési vita adja. Megjelenésekor nagy indulatokat kavart a norvég irodalmi közéletben, húga bosszúregénnyel vágott vissza egy évvel később.

 

Örökség

(Polar Könyvek, 2019)

A regény a legidősebb nővér, Bergljot történetét beszéli el és a két nyaraló elosztása körül kavargó családi konfliktust anya és négy gyermeke között. Az anyagi viszály hátterében azonban a szálakat egy sokkal elemibb feszültség mozgatja, mely Bergljot traumatikus gyermekkorára nyúlik vissza. A két éven át elszenvedett atyai zaklatással nemcsak a kislány szülei, hanem a már felnőtt két kisebb húg sem képes szembesülni.

Bergljot a diszfunkcionális család becsülete fölött őrködő kényszerű hallgatás béklyóiban vergődve egyszer csak felismeri, hogy a családjáról szóló saját történetének kendőzetlen elmeséléséhez bizony bátorság és őszinte szavak kellenek, még ha olykor bántóan hatnak is.

Petke Emese, a Norvég Nagykövetség munkatársa

Helyszín

Négyszoba Galéria

A 2018-ban alapított Négyszoba Galéria Erzsébetváros egyik legszebb középülete, a Róth Miksa üvegművész műhelyében készült ablakokkal díszített Wesselényi17 kulturális központ harmadik emeletén működik. Nyitott profilú, nem kereskedelmi galériaként fő célkitűzésének megfelelően fiatal és pályakezdő művészek számára biztosít teret a bemutatkozáshoz és megjelenéshez. Az Irodalom Éjszakája idején a galéria szobáiban Batykó Róbert festőművész kiállítása lesz látható.

35 fő / WC van / nem akadálymentes

FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.