top of page
Nagy-Britannia_Bernardine Evaristo_David Levenson_GettyImages-.jpg

BERNARDINE EVARISTO

Nagy-Britannia

A lány, a nő, a többiek

Fordította: Kállay Eszter

Felolvas: Szilágyi Csenge

2022. június 2.
Helyszín: Margitszigeti Kisállatkert

Bernardine Evaristo (1959) brit író és egyetemi oktató. A londoni születésű, sokszínű európai és afrikai gyökerekkel rendelkező Evaristo származása fontos forrásnak bizonyul írásaiban. Eddig nyolc könyve jelent meg. A lány, a nő, a többiek (2019) című regénye elnyerte a Booker-díjat, így ő lett az első fekete nő, aki megkapta ezt a fontos irodalmi elismerést. A regény a megjelenése után elnyerte a British Book Awards legjobb szépirodalmi műnek járó díját is, és Evaristót választották az év írójának.

A lány, a nő, a többiek
(Európa, 2021)
A mű a kortárs brit nők egymással összefonódó közösségének reményteli története és a jelenkori Nagy-Britannia egyszerre szórakoztató és megrázó tablóképe. A sokhangú regény tizenkét szereplője nagyon eltérő életet él. Csupa felejthetetlen karakter, akik számos ponton keresztezik egymás életét, a rokonságban, szomszédságban, vagy éppenséggel a különböző problémákban, a szexualitástól a társadalmi helyzetig. Evaristo rendkívüli érzékenységgel mutatja meg egy emberi élet sokféleségét, sokszínűségét, és azokra a dolgokra emlékeztet, amelyek összekötnek minket.

Kállay Eszter (1994) költő, műfordító. A bécsi Képzőművészeti Akadémia hallgatója. Versei, esszéi és kritikái magyar és nemzetközi folyóiratokban jelentek meg. A most induló költőnemzedék egyik legeredetibb hangja, Kéz a levegőben c. kötete 2020-ban jelent meg.

Színes és izgalmas szöveg – 12 nő különböző hangja és története szövődik egymásba és áll össze egy képpé. Az Irodalom Éjszakáján elhangzó részletben Carole történetébe lépünk be, akinek nemcsak fekete nőként kell kivívnia a helyét, de egyéb traumákkal is meg kell küzdenie.

Tarján Edina, a British Council kulturális programvezetője

Zoo_Logo_Color_RGB_200.png
bottom of page