Marek Vadas

Szlovákia

Kétségbeejtően gyönyörű élet

Ford.: Tóth Annamária

Felolvassa:

Ficza István

massolit.jpg

Marek Vadas (1971) kassai születésű szlovák író a pozsonyi Comenius Egyetem esztétika, valamint szlovák nyelv és irodalom szakán végzett, jelenleg reklámszakemberként dolgozik. Alkotómunkássága a kortárs szlovák irodalom különleges színfoltját képezi. Már több mint kilenc alkalommal időzött Afrikában, amely különleges mondavilágát is ihlette. Könyve, A gyógyító (Liečiteľ) méltán nyerte el 2007-ben az egyik legrangosabb szlovák irodalmi díjat, az Anasoft literát.

 

Kétségbeejtően gyönyörű élet

in: A gyógyító

(Magyar Napló, 2013)

A gyógyító (2006) bár Afrika-ihletésű novelláskötet, mégsem a fekete kontinens egzotikus reáliáit mutatja be elsősorban. Afrika csupán hátteret szolgáltat az író számára, hogy a könyv szokatlan csattanói elnyerhessék valós értelmüket. A történetek nem az afrikai dzsungel misztikus sűrűjébe kalauzolnak el bennünket, sokkalta inkább az emberi elme és lélek tekervényes hálójába engednek betekintést, mely – valljuk be – nem kevésbé titokzatos és fülledt, mint a jó öreg Afrika.

Mágikus realizmussal átitatott novellát tart kezében az olvasó, mely egy titokzatos afrikai világba vezet, de a kontinens csupán szimbóluma legbensőbb titkaink megtestesülésének.

Ildikó Siposová, a Szlovák Intézet igazgatója

Helyszín

Massolit Bookstore & Café

 

A Massolit egy hangulatos angol nyelvű könyvesbolt és kávézó Budapest szívében, ahol válogatott, kedvező áru új és használt angol nyelvű társadalomtudományi, szépirodalmi és művészeti könyvek fogadják a betérőket. A bolt egyik különlegessége a kávézó, amelynek farmszelektált kávéit a hazai Casino Mocca újhullámos kávépörkölő biztosítja. A kínálatban megtalálhatók minőségi teák, termelői gyümölcslevek és frissen sütött édes és sós harapnivalók. A gluténmentes, vegán és laktózmentes sütik választéka egyre nő. A bolt másik vonzereje a békés, fügefákkal árnyékolt hátsó kerthelyiség, ahol tavasztól késő őszig olvashatnak, kávézhatnak a vendégek. A kiállítótér hazai és külföldi művészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget.

30 fő / WC van / akadálymentes

Massolit_2.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.