Urmas Vadi

Észtország

Egy apa halála

Ford.: Patat Bence

Felolvassa:

Zsigmond Emőke

LAVOR_collective logo.jpg

Urmas Vadi (1977) az a szerző, aki könyvajánlójában ezt írja: „Az olvasás időpocsékolás!”. Dolgozott az észt rádió kulturális műsorainak szerkesztőjeként, regényei mellett filmforgatókönyvet, librettót, színházi és könyvkritikákat is ír, színházban rendez. Hazájában több irodalmi elismerésben is részesült, 22 évesen – legfiatalabb szerzőként – elnyerte az Észt Drámairodalmi Ügynökség pályázatának első díját. Műveiben a fantáziavilág és a mindennapok keveredéséből abszurd humor születik.

 

Egy apa halála

in: Urmas Vadi breviárium

(Észt Intézet – Pluralica, 2020)

Mit hagy az ember maga után? Lehet, hogy csak adósságot és kölcsönkapott tárgyakat, melyek nem kerültek vissza eredeti tulajdonosukhoz. Az olvasót mulatságos fordulatokkal is meglepő történetben Laura mások emlékein és az „örökségen” keresztül próbálja megismerni az apját, akivel sohasem találkozott, és akiről addig anyját is hiába faggatta.
A novella az Észt Intézet és a Pluralica breviárium-sorozatának legújabb kötetében olvasható, melyet az Irodalom Éjszakája észt helyszínének látogatói hagyományosan ajándékba kapnak.

Urmas Vadi írásai felfedik az észt humor valódi természetét: honfitársai ott is találnak mosolyognivalót, ahol nem is várnánk, de a legjobban saját magukon tudnak nevetni.

Kreet Paljas, a Magyarországi Észt Intézet igazgatója

Helyszín

LAVOR Collective

A szecessziós épület második emeletén található nagypolgári lakásgaléria ad otthont a belváros szívében található újhullámos Art Salonnak, mely kulturális és művészeti rendezvények színtere. A hangulatos térben a programok mellett kortárs képzőművészek alkotásaival találkozhatunk, ahol nem mellesleg tökéletes kilátás nyílik a Zsinagóga belső kertjére.

A LAVOR Collective 2017-ben alakult, azzal a céllal, hogy feltárja a művészet rejtett értékeit és kibontakoztassa különböző területek mentén.

"Mindig is egy olyan helyről álmodtunk, amely egyesíti a magaskultúra eszméjét és az underground életstílusát. Egy atmoszféráról, ahol kibontakozhatunk, inspirálódhatunk és otthon érezhetjük magunkat. Egy szalonról, ami betekintést enged a művészvilág színfalai mögé."

30 fő / WC van / nem akadálymentes / 3. emelet!

LAVOR_3.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.