top of page
Japán_Yoshimoto Banana_f Fumiya Sawa.jpg

YOSHIMOTO BANANA

Japán

Holdudvar

Fordította: Frigyik László

Felolvas: Szántó Balázs

2022. június 2.
Helyszín: Wesselényi Csónakház

Yoshimoto Banana (1964) a századforduló előtt tört be a a japán irodalmi színtérbe. Munkásságát Yoshimoto Banana-jelenség névvel illetik, és ez nem is csoda. Első kötete, a Kitchen után két éven belül adott ki hét darab könyvet, melyből kettőt megfilmesítettek, emellett több mint 6 millió példányban keltek el, s persze megannyi elismerésben, díjban részesültek. Írásai a mágikus realizmus műfajába sorolhatók, de történetei ihletet merítenek a lányoknak szánt shōjo manga (képregény) világából is.

Holdudvar
in: Kitchen
(Trivium Kiadó, 2003)
Egy átlagos fiatal nő és egy lányegyenruhába bújt fiú története. Mi bennük a közös? Mindketten elvesztették szerelmüket egy tragikus balesetben. A gyászt másképpen dolgozzák fel, de az érzés ugyanaz: az emlékekkel való küzdelem, fájdalom és üresség. Ám a folyónál megjelenő titokzatos utazó talán megoldással szolgál a lelki gondjaikra. A Yoshimoto diploma-munkájaként, egyben első írásaként megjelent novella elegáns történet, melynek látszólagos egyszerűsége a mesteri történetírás példája.

A Murakami Haruki után talán a második nemzetközileg is elismert kortárs japán szerző végre az Irodalom Éjszakáján! Garantáltan olvasni akarják majd a többi írását is.

Tóth Tímea, a Japán Intézet igazgatói asszisztense, programkoordinátor

dnhe_logo_lyukas.png
bottom of page