Esztorszag_Maarja Kangro_f_Piia_Ruber.jp

MAARJA KANGRO

Észtország

Atroposz Opel Merivája

Fordította: Márkus Virág

Felolvassa: Gombó Viola Lotti

Orlai Produkció

A felolvasásokat jeltolmács közvetíti a siketek és nagyothallók számára.

2021. június 23.

BKV székház, Egri terem (Akácfa u. 15.)

2_BKV logo RGB_színes.png

Maarja Kangro (1973, Tallinn) librettista, költő, prózaíró és műfordító. A kortárs észt irodalom egyik legnépszerűbb szerzője, aki több rangos észt irodalmi díjat is a magáénak tudhat. Műveiben tökéletes világot alkot, ahol a furcsaságok meglepően ismerősnek hatnak. Éles szemmel, epés, érzelmeskedéstől mentes stílusban teszi nevetségessé az ember gyengeségeit, ám az ironiával fűszerezett ijesztő őszinteségben az olvasó szokatlan mértékű együttérzést is felfedezhet.
 

Atroposz Opel Merivája

in: Maarja Kangro breviárium

(Észt Intézet – Pluralica, 2021)
A misztikus, krimi-szerű Atroposz Opel Merivája című történetben egy fiatal nő arról ábrándozik, hogy a nyereményjátékon neki kedvez a szerencse, és övé lesz az új autó. A hóviharban aztán találkozik egy különös öregasszonnyal, akinek a fia hírhedt sorozatgyilkosnak tűnik… Kangro ezzel a novellával hazájában a legrangosabb, rövidprózáért járó díjat is elnyerte. A mű az Észt Intézet és a Pluralica Breviárium-sorozatának tizedik kötetében olvasható, melyet a közönség tagjai hagyományosan ajándékba kapnak.
 

Márkus Virág Budapesten született. Az ELTE BTK francia-észt szakán szerzett diplomát, jelenleg a Berliner Ensemble nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa. Észtből, franciából és németből fordít.

 

Az elbeszélés szókimondásával hökkenti meg a gyanútlan olvasót. Főhőse, egy minden szempontból mintaszerű polgár mindvégig olyan gondolatokon kapja magát, amiket egy mintapolgár soha nem vallana be, még magának sem.  Megálljon-e a hófúvás közepette segíteni egy bajba jutottnak, ha nem lehet biztos benne, hogy az autója utána még képes lesz átverekedni magát a havon?

Kreet Paljas, az Észt Intézet igazgatója