Antonio Tabucchi

Olaszország

Rébusz

Ford.: Lukácsi Margit

Felolvassa:

Borsi-Balogh Máté

Maszihisz_logo.png
Magyar_Zsidó_Múzeum_+_Goldmark_terem.png

Antonio Tabucchi (1943 – 2012) Pisában született. Több elbeszélésgyűjtemény megírása után végül két kisregénye, a Requiem (1992) és a Sostiene Pereira (Állítja Pereira, 1994) hozta meg számára a nemzetközi sikert. Tabucchi remek irodalomkritikus és egyetemi tanár volt, aki kiválóan ismerte a portugál nyelvet és irodalmat, azon túl, hogy Pessoát fordította. Egyedi stílusában megírt és titokzatossággal áthatott műveiben erős polgári elköteleződés érezhető. Bár 2012-ben elhunyt, műveit azóta is fordítják, és mostanra már 18 nyelven olvashatók.

 

Rébusz

in: Fonák játék

(Noran Könyvkiadó, 2002)

1985-ben adták ki a Piccoli equivoci senza importanza (Más elbeszélések) című elbeszéléskötetét, amely rövid időn belül több elismerést kapott. A tizenegy elbeszélés között szerepel a Rébusz is, amely, csakúgy, mint a másik tíz elbeszélés, az élet megszámlálhatatlan titkára próbál magyarázatot találni. A mű főszereplője egy sofőr, akinek egy titokzatos nővel kell hosszú útra kelnie. Ám minél inkább haladunk előre az elbeszélésben, a cselekmény annál kuszábbá válik, s így születik meg végül az igazi talány.

A Rébusz egy titkokkal és váratlan fordulatokkal teli történet, melyben a rejtélyek behálózzák az olvasót, aki csak úgy szabadulhat, és oldhatja fel ezt a roppant kuszaságot, ha átlátja azt, és a részletekből összerak egy egészet.

Michele Sità, az Olasz Kultúrintézet munkatársa

Helyszín

Goldmark terem

 

A Dohány utcai zsinagóga mögötti telken építették fel 1891-ben a Pesti Izraelita Hitközség székházát. A hivatali épület mellett állt az egykori zsidó lányiskola, melyet 1931-ben felújítottak, és a Wesselényi utca felé reprezentatív homlokzatot alakítottak ki. Az épületben működik a Goldmark-terem, mely 1938 és 1944 között a diszkriminatív zsidótörvények miatt letiltott zsidó művészeknek nyújtott egyedüli fellépési lehetőséget. 2011-től a Magyar Zsidó Levéltár raktárai és kutatóterme is az épületben nyertek elhelyezést.

 

50 fő / WC van / akadálymentes

Goldmark_1.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.