top of page
Esztorszag_Aino Pervik_f Piret Raud.jpg

AINO PERVIK

Észtország

Miniatúrák az emlékezet mélyéről

Fordította: Rácz Nóra

Felolvas: Márkus Luca

2022. június 3.
Helyszín: Jónás

Aino Pervik (1932, Rakvere) az észt irodalom igen sokszínű alakja: novellista, költő, kritikus, a magyar irodalom fordítója és több mint hatvan nagy sikerű gyermekkönyv szerzője. Optimista hangvételű fantáziavilága alapvetően a valóságból merít. Jóról és rosszról, igazságról, emberségről, felelősségről, a természet és az ember kapcsolatáról ír. Számos művéből készült színpadi előadás, illetve film és tévéjáték.

Miniatúrák az emlékezet mélyéről
(Észt Intézet – Pluralica, 2022)
A szerző az életére visszatekintve összegyűjti gyermekkorából megőrződött emlékképeit. A letisztult stílusú, minimalista tömörséggel megírt történetmozaikokból átfogó kép áll össze: az 1930-as évekből származó boldog gyermekkori élményeket, a család nyújtotta szeretetet és biztonságérzetet a történelem sodrásában megélt, komorabb hangulatú események árnyalják.
A mű az Észt Intézet Breviárium-sorozatának tizenegyedik kötetében olvasható, melyet a közönség tagjai ajándékba kapnak.

Rácz Nóra (1981) Veszprémben született. 2003-ban végzett a szombathelyi BDF tanító-magyar, majd 2004-ben finnugor nyelvészet szakán, közben egy félévig a Tartui Egyetem diákja lehetett. 2004 óta tanít Magyarországon és Észtországban, első észt fordítása 2010-ben jelent meg.

Az értékítélet nélkül, tárgyilagosan lejegyzett emlékek minden szavát áthatja a történelem viharai közepette megszerzett egy emberéletnyi tapasztalat, és a sorok közül kiolvasható a sorssal szemben érzett harag és tehetetlenség.

Kreet Paljas, az Észt Intézet igazgatója

Jónás_Arthekk.jpg
bottom of page