Alice Zeniter

Franciaország

Szomorú vasárnap, avagy a semmi ágán

Ford.: Kovács Veronika

Felolvassa:

Csuja Imre

elte_ppk-01_preview.png

Alice Zeniter (1986) Normandiában született. Egyetemi tanulmányait Párizsban, a nagy hírű École Normale Supérieure-ben, majd a Sorbonne Nouvelle egyetemen végezte. 2008-tól három évig Budapesten élt, dolgozott francia lektorként az Eötvös Kollégiumban, és beállt gyakornoknak a Schilling Árpád vezette Krétakör társulathoz. Legutóbbi, 2017-ben megjelent L’Art de perdre (A vesztés művészete) című regénye számos rangos irodalmi elismerést hozott neki, köztük a középiskolások Goncourt-díját. Ír, tanít, színházat csinál.

 

Szomorú vasárnap, avagy a semmi ágán

(L’Harmattan Kiadó, 2014)

Szomorú vasárnap, avagy a semmi ágán a fiatal francia írónő első magyarul megjelent regénye – mi sem természetesebb, hiszen a cselekmény, amelynek helyszíne Budapest, a Mándy család több generációjának életén (és már a címben is jelzett irodalmi, kulturális referenciákon) keresztül vezet a második világháborútól a posztkommunista időszakig.

Lebilincselő elbeszélés a Nyugati pályaudvar sínei mentén álló ház lakóiról, egyben bevezetés a 20. század második felének magyar történelmébe. Francia regény – magyarországi színterekkel. Logikus választás, nem?

Florent Heridel kulturális attasé

Helyszín

ELTE PPK

A Pedagógiai és Pszichológiai Kar 2003-as megalakulása óta – amikor is önálló karrá emelték a pedagógiai, a pszichológiai, valamint a sport- és egészségtudományi szakterületet – folyamatos változásban van: képzési portfóliója bővül, hallgatói létszáma növekszik, kutatási spektruma szélesedik. Jelenleg 9 intézetben és több mint 40 kutatócsoportban folyik az oktatás és a kutatás: közel 4000 hallgató tanul magyar és angol nyelven az alap-, a mester és a doktori képzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben.

A PPK Kazinczy utcai részlege az 1855-ben megnyitott VII. kerületi – akkor Nagykereszt utca 23. szám alatti – polgári leányiskola épületében található, melyet 1872 és 1873 között bővítettek ki kétemeletes, romantikus homlokzatúvá. Az épületet az elmúlt több mint másfél évszázadban többször is átépítették, bővítették, korszerűsítették. A legutóbbi, 2019-ben befejeződött felújításnak köszönhető az alagsor átépítése és a tetőkert kialakítása. 

40 fő / WC van / akadálymentes

FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.