Nikolaj Hajtov

Bulgária

A brezei varázsló

Ford.: Szondi György

Felolvassa:

Polgár Csaba

dover logo.png

Nikolaj Hajtov (1919 – 2002) író, dramaturg, publicista Rodopében született. 1954-tól jelentek meg írásai különböző újságokban és folyóiratokban. 1959-től a Bolgár Írók Szövetségének tagja, később Ügyvezető Tanácsának tagja és titkára volt. Диви разкази (Szilaj elbeszélések) című novelláskötete 1967-ben látott napvilágot. Művei magyarul csak folyóiratokban és antológiákban olvashatók.

 

A brezei varázsló

in: Vigília, 1991/7

Nikolaj Hajtov író híres ciklusa, a Szilaj elbeszélések az ősi rítusokat, múltbéli titkokat őrző Rodope hegységben született, amely a bolgár mohamedánok élettere – sokan közülük csodás képességek birtokában vannak. A brezei varázsló  e prózasorozat egyik gyöngyszeme. Érzelmi monológ, vallomás: a varázserejéről híres hodzsa lemond hodzsaságáról, mert egy őt megigéző lányon nem fog a mágiája. A mű erejét az archaikus tájnyelv is adja.

 

A hodzsának – mohamedán pap, hitoktató, tanító – nagy tekintélye van a mohamedán közösség körében. De mi készteti föladni hivatását? Vajon a hit vagy az erkölcs erősebb?

Plamen Pejkov, a Bolgár Kulturális Intézet igazgatója

Helyszín

Dover Ház

Pest egyetlen megmaradt copf stílusú háza, az 1810-ben palotának épült, majd később bérházzá átalakított Jakabffy-ház különleges színfoltja volt Erzsébetváros életének. Az itt működő népszerű sörözőről városszerte Három Rózsa-házként is emlegették. A söröző helyén 1909-ben nyílt meg a kétes hírű Fekete Macska mulató, melynek színpada mögött 9 évig titkos bordélyház üzemelt. Az épület jelenleg a Dover nyelviskola székhelye, a 2000-es évek elején gyönyörűen felújították. A pincehelyiség a tulajdonosok és baráti körük alkalmi eseményeinek megtartására szolgál.

70 fő / WC van / nem akadálymentes

Dover_3.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.