top of page
Dél-Korea_Hvang Szokjong__Munhakdongne.jpg

HVANG SZOKJONG

Dél-Korea

Ismerős világ

Fordította: Urbán Alexandra Eszter

Felolvas: Lukács Sándor (1-4.)

                Csapó Attila (5-8.)

2022. június 2.
Helyszín: Margitszigeti Gyermektábor

Hvang Szokjong (1943) koreai regényíró 1962-es debütálása óta hazájának legrangosabb irodalmi elismeréseiben részesült, A vendég című könyvével a Femina-díj döntősei közé került, Alkonyatkor című regénye elnyerte az Émile Guimet-díjat ázsiai irodalom kategóriában. Művei megjelentek Észak- és Dél-Koreában, Japánban, Kínában, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Államokban. Ismerős világ című regénye a fogyasztói társadalom kritikája.

Ismerős világ
Amikor a tinédzser Gülüszem és édesanyja megérkeznek a Virágszigetre – egy hatalmas szemétlerakó területre Szöul külvárosában –, részévé válnak az elszegényedett kívülállók közösségének, akik megélhetésüket újrahasznosítható hulladékból biztosítják. Az Ismerős világ egy olyan társadalmat ábrázol, amely szédítő gazdasági és szociális változások szélén áll. A történet mindannyiunk számára emlékeztető: vigyázzunk, mit dobunk ki!

Urbán Alexandra Eszter a japán fordítói szakirány után Dél-Koreában végezte mesterképzését modern koreai irodalom szakon. Jelenleg Szöulban PhD-hallgató, és az ELTE Koreai tanszékén oktat. Évek óta tolmácsol és fordít, munkái között koreai novellák, tanulmányok, népmesék és irodalomkritikák is vannak.

A regény a bámulatos metropolisz, Szöul külvárosi szeméttelepére, a Virágszigetre kalauzol minket, melynek lakói kilátástalannak tűnő helyzetük ellenére is megtalálják az élet szépségeit.

In Suk Jin, a Koreai Kulturális Központ igazgatója

Del-Korea-KCC horizontal_hun.png
Artboard 1.png
bottom of page