top of page
Csehorszag_Dora-Kapralova_foto Graham Hains_format_WEB.jpg

DORA KAPRÁLOVÁ

Csehország

Szigetek

Fordította: Szarka Szilvia

Felolvas: Hegyi Barbara

2022. június 2.
Helyszín: Danubius NHE klubháza

Dora Kaprálová (1976) – brnói születésű, Berlinben élő cseh író, újságíró. Aktuális témákkal, például a migrációval és integrációval foglalkozó publicisztikai írásaiért, filmes- és rádiós dokumentarista munkáiért számos díjat nyert Csehországban. Eddig 1 drámakötete, 3 prózakötete és 1 beszélgetéskötete jelent meg, műveit 6 nyelvre fordították le és adták ki Európa-szerte. Magyar fordításban is hozzáférhető Egy férfi / Válasz Esterházy Péternek (Typotex, 2016) című prózakötete Esterházy Péter Egy nő c. művének darabjait írja újra.

Szigetek
Dora Kaprálová 2019-ben megjelent elbeszéléskötete egy belső utazásra hívja olvasóit. 21 szigetet jár be egy Arizonától Kijevig nyúló, Közép-Európán is áthaladó tengely mentén. Mindegyik sziget más és más. Vannak köztük valódi, vízmosás alakította talajképződmények, mások azonban a gondolat szigetei: emlékek, álmok, fantáziák, amelyek szigetszerűen emelkednek ki az őket körülvevő hétköznapi világból.

Szarka Szilvia (1982) kulturális menedzser, műfordító. Jelenleg az ELKH BTK Irodalomtudományi Kutatóintézete Közép- és kelet-európai osztályának munkatársa és a Miskolci Egyetem Irodalomtudományi Doktori iskolájának PhD-hallgatója Kulturális fordítástudomány programban.

Dora Kaprálová „szigetei” inkább költői mint földrajzi képződmények. Meghitt történetekben, finom humorral mesél az elszalasztott lehetőségek szigeteiről, a felejtés szigeteiről, a remény szigeteiről, önmagunk és mások elszigetelődéséről.

Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatónője

dnhe_logo_lyukas.png
Cseh Centrum_rgb.png
bottom of page