Christoph Ransmayr

Ausztria

Cox vagy az idő múlása

Ford.: Adamik Lajos

ERZSITT-2.jpg

Felolvassa:

Fodor Tamás

logo fekete.jpg

Christoph Ransmayr (1954) az ausztriai Welsben született. Beutazta a világot, megjárta a Himalája magas hegyeit, éveket töltött Írországban, ma pedig Bécsben él. Könyvei különleges képzelőerővel ötvözik a történelmi valóságot és a fikciót. Prózaművészetét számos díjjal ismerték el, így 2018-ban – Földényi F. László javaslatára – Kleist-díjjal tüntették ki. Regényei közül eddig A jég és a sötétség borzalmai, Az utolsó világ, a Kitahara-kór és A repülő hegy jelent meg magyarul.

 

Cox vagy az idő múlása

(Kalligram, 2018)

A világ leghatalmasabb embere, Qiánlóng kínai császár meghívja udvarába kora leghíresebb angol órásmesterét, Alister Coxot és olyan óraműveket rendel tőle, amelyek mérni tudják az emberi élet különböző szakaszainak változó időérzeteit. Hogyan múlnak a percek és órák a csalogány hangjaira ébredő szerelmesek vagy a balítéletükért ezer vágásra ítélt rettegő udvari orvosok számára? Cox három társával egyre fantasztikusabb szerkezeteket épít, mígnem lehetetlennek tetsző kihívással szembesül: az örökkévalóság mérésére alkalmas órát kell készítenie.

Túlélheti-e egy közönséges órásmester, ha olyan időmérő gépet készít a tízezer év urának, amely örökké jár, így pedig nemcsak őt, de összes utódát is túléli?

Ransmayr igazi világcsavargó, aki hol egzotikus, hol számunkra is hétköznapi helyszíneken jár, hogy aztán ezekből a térbeli és időbeli barangolásokból lebilincselő stílusú, titokzatosan hömpölygő művek szülessenek.

Regina Rusz, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója

Helyszín

Csányi5

 

A Csányi utca 5. egy körfolyosós ház, melynek udvarát üvegtetővel fedték le. Az udvarból így átrium lett, rendezvénytér. Amíg az emeleten korhűen berendezett lakásokba, szobákba, műhelybe lépve, az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár megtekintésével a zsidó múlttal ismerkedhetünk meg, addig az átriumban a ma élő és virágzó budapesti zsidó kultúrába csöppenhetünk. Képzőművészet, zene, irodalom, gasztronómia költözik az egykori udvarra. Délelőttönként pedig diákokat várunk, akik a történeti tár megtekintése után rendhagyó történelemórákon, sétákon vehetnek részt.

 

80 fő / WC van / akadálymentes

Csányi5_1.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.