Anna Enquist

Hollandia

A titok

Ford.: Törő Krisztina

Felolvassa:

Takács Nóra Diána

Dutch Embassy_RO_BZ_Logo_2_7462C_pos_en.
Café-Noé-logo.png

Anna Enquist (eredeti nevén Christa Widlund-Broer) (1945) zongorázni tanult, emellett pszichológiát is végzett, jelenleg pszichoanalitikusként dolgozik. Az írónő 1988-ban debütált néhány versével a Maatstaf című holland irodalmi folyóiratban, majd 1991-ben látott napvilágot első kötete Soldatenliederen (Katonadalok) címmel, amely elnyerte a C. Buddingh’-díjat. 1994-ben jelent meg első regénye Het meesterstuk (A mesterdarab) címmel, melynek alapjául Mozart Don Giovanni című operája szolgált. Ezt követően további verseskötetekkel és regényekkel jelentkezett. Legutóbbi, Want de avond (Mert az este) című művének középpontjában is a komolyzene, a veszteség, a gyász feldolgozása és a megöregedés áll.

 

A titok

(Jelenkor Kiadó, 2000)

A náci hadsereg megszállja Hollandiát. Egy tehetséges kislány zongoratanárát haláltáborba hurcolják. Wanda felnő, ünnepelt zongoraművész lesz, magánélete összeomlik. Betegsége miatt abba kell hagynia előadóművészi pályáját. Édesanyja a halálos ágyán tárja fel előtte születése titkát. A holland írónő regényében élet és művészet konfliktusa, az emlékezés és a felelősségvállalás elkerülhetetlensége szövődik megrázó történetté.

A szereplők pszichológiája, a zene és az európai történelem összefonódik egymással A titokban. Enquist műve rávilágít annak fontosságára, hogy megértsük a művészet, a zene és az irodalom által, mi is köt bennünket össze.

Gert Loosen, Néderlandisztika Tanszék, Debreceni Egyetem

Helyszín

Café Noé Cukrászda

A Café Noé Cukrászdát Raj Ráchel családja alapította a budapesti zsidó negyed közepén, 1999-ben.

Budapest emblematikus helye, mivel itt kóstolható meg a Raj Ráchel titkos családi receptje alapján készült magyar-zsidó sütemény: Raj Ráchel Flódnija, amelyet New Yorkban a '100 most Jewish Food' közé választottak. Itt látható a Világ Legnagyobb Flódnija világrekord hivatalos oklevele is, amelyet a 20. Sziget Fesztiválon nyertek el.  A cukrászda kínálatában számos alacsony szénhidráttartalmú, mentes tortaféle és sütemény is szerepel. Tavasztól őszig pedig a cukrászda mögötti Noé Kertben lehet hűsölni.

20 fő / WC van / nem akadálymentes

Café Noé_3.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.