top of page
Bulgária_Vladimir Zarev4.jpg

VLADIMIR ZAREV

Bulgária

Teremtések könyve

Fordította: Krasztev Péter

Felolvas: Hegedűs D. Géza
 

2022. június 1.
Helyszín: Wesselényi Csónakház

Vladimir Zarev (1947) író, szerkesztő, az egyik legnagyobb bolgár irodalomkritikus fia. Bolgár szakot végzett a szófiai Szent Kelemen Egyetemen. A Szavremennik (Kortárs) című irodalmi folyóirat főszerkesztője. 15 regény, számos cikk, novella, forgatókönyv szerzője. Műveit több európai nyelvre lefordították. Razruha (Pusztulás) című regénye bestseller lett Németországban és az Egyesült Államokban. A német és a svájci kritika Zarevet a bolgár Balzacnak tartja.

Teremtések könyve
A dunai kisvárosban játszódó regény sokrétűen és árnyaltan fonja össze egy család privát világát és történeteit Bulgária huszadik század eleji történelmének sorsfordító és fájdalmas eseményeivel. A cselekmény a szereplők lelki és társadalmi ellentétei között kanyarog, akik néha nagyszerűek, máskor provinciálisak vagy koruk modern eszméinek megszállottjai. A regény nemcsak gazdag és érdekes cselekményével, hanem epikus áradásával és a nyelvi megformálás erejével is megragadja az olvasót, tükröt tartva önmagunk felfedezéséhez.

Krasztev Péter (1965) társadalomkutató, irodalomtörténész, műfordító, jelenleg a BGE Kommunikáció Tanszékének docense. Antropológiai, kultúrtörténeti és irodalmi tárgyú tanulmányai és kötetei tizenöt nyelven jelentek meg. Bolgár irodalmat fordít, többek között Alek Popov, Milen Ruszkov, Ivanka Mogilszka és Ina Valchanova műveit ültette magyarra.

Nagy örömünkre szolgál, hogy egy újabb kortárs bolgár szerző munkásságából adhatunk ízelítőt az Irodalom Éjszakája látogatóinak. Az elhangzó szöveg hamarosan nyomtatásban is olvasható lesz a Kalligram Kiadó A folyó. Egy másfajta Duna-antológia című kötetében.

Plamen Peykov, a Bolgár Kulturális Intézet igazgatója

Bulgária.jpg
dnhe_logo_lyukas.png
bottom of page