Osman Şahin

Törökország

A fehér ökör

Ford.: Tasnádi Edit

Felolvassa:

Nagy Zsolt és Szilágyi Kata

Helyszín: BKV székház, Egri terem

Akácfa u. 15.

logo ye 2.jpg
új_BKV_logo_RGB_színes.jpg

Osman Şahin (1940) a kortárs török prózaírás kiemelkedő alakja, a Mersin megyében található Arslanköyben született. A „Tigris” Falusi Intézetben töltött évei után egy ideig tanítóként, azután az ankarai Gazi főiskolán tornatanári oklevelet szerezve tanárként dolgozott, közben szülőföldjén folklórkutatásokat is végzett. Jó ideje csak az a írásnak él. 1971-ben napvilágot látott első novelláskötete óta mintegy harminc könyve jelent meg. Novellái svédül, lengyelül németül, franciául és angolul is olvashatók.

 

A fehér ökör

In: Van, akit  sólyom karmol meg. Modern török elbeszélések.

(Nagyvilág Könyvek, 2004)

Osman Şahin műveiben Délkelet-Törökország, a Tigris és az Eufrátesz forrásvidéke ősi hagyományokat őrző világának figurái és konfliktusai a realizmus és a líra megkapó ötvözetében jelennek meg. A fehér ökör című elbeszélés az 1984-es Velencei Filmfesztiválon díjazott Erdal Kıran rendezte film, A tükör alapjául szolgált.

Osman Şahin novellája a még mindig egzotikusnak számító „vidéki Törökország” életével, a merev társadalmi szabályokkal és tragikus egyéni sorsokkal foglalkozik.  A fehér ökör története a nem is oly távoli múltba, az agák irányította parasztfalvak világába enged betekintést.

Abdikoğlu Török Johanna, a Yunus Emre Intézet kulturális-művészeti koordinátora

Helyszín

BKV székház, Egri terem

A BKV Zrt. Akácfa utcai székházát még a jogelőd közlekedési társaság, a Budapest Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaság – ismertebb nevén – a Beszkárt építtette, terveit Wälder Gyula műegyetemi tanár készítette. Elkészültekor, 1926-ban az Az Est című lap április 8-ai számában Budapest legpompásabb házaként említik, amely nem igazán érvényesül a szűk Akácfa utcában, ahová azért építették, hogy összeköthető legyen a közlekedési vállalat Kertész utcai épületével. „Az öt emeleten körülbelül 400 szoba van. A díszterem bejárata a negyedik emeleten van, a karzat pedig az ötödik emeleten. Itt a díszítéseket valami új eljárással különböző színekkel, tarkítják.” A székház Akácfa utcai oldalának falfelületét rozetta díszek, stukkók, kővázák dekorálják, a főbejárat fölött a főváros címere kapott helyett egy-egy szárnyas kerékkel közrefogva. A BKV székházában található Budapest egyik utolsó „folytón mozgó” liftje, azaz páternosztere.

60 fő / WC nincs / nem akadálymentes / 4. emelet!

BKV_3.jpg
FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2020 Minden jog fenntartva. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.