top of page
Ausztria_Wolf Haas_copyright_Heike Huslage-Koch.jpg

WOLF HAAS

Ausztria

Csontdaráló

Fordította: Bán Zoltán András

Felolvas: Seress Zoltán

2022. június 1.
Helyszín: Danubius NHE klubház

Wolf Haas (1960) Salzburgban pszichológiát és lingvisztikát tanult, később a swansea-i (Wales) egyetemen dolgozott lektorként. 1990-ben Bécsbe költözött, ahol sikeres reklámszövegíróként tevékenykedett. Az irodalmi áttörést 1996-ban elindított, a szatirikus társadalomkritikát lakonikus humorba csomagoló krimisorozata hozta meg számára, melynek főhőse a rendőrség kötélékét elhagyó, nőbolond Simon Brenner magándetektív. 2006-ban megjelent Das Wetter vor 15 Jahren (Az időjárás 15 évvel ezelőtt) című regényét a rangos Wilhelm Raabe-díjjal jutalmazták.

Csontdaráló
(Scolar Kiadó, 2009)
Klöchben, a stájerországi turistaparadicsomban, az öreg Löschenkohl grillcsirkézőjében emberi maradványokat talál az élelmiszer-rendőrség. Milovanovic, a helyi focicsapat „jugó” kapusa hirtelen szőrén-szálán eltűnik, ráadásul a vendéglős menye meg az avantgárd szobrász, Gottfried Horvath is felszívódik. Ellenben előkerül egy emberi fej, egy másik jugó focistáé… Ki lenne alkalmasabb arra, hogy gázlót találjon ebben a vérpatakban, mint a Brenner, az osztrák exrendőr? Wolf Haas krimije morbid és szellemes szórakozást kínál.

Bán Zoltán András (1954, Budapest) 1980 óta publikál rendszeresen irodalomkritikákat és Csont András néven klasszikus zenei tárgyú írásokat. 1990 és 1997 között a Beszélő munkatársa, 2001-től a Magyar Narancs kulturális rovatvezetője. Fordítóként többek közt Theodor W. Adorno, Heimito von Doderer, Robert Musil és Robert Walser műveit ültette át magyarra. Szerzőként eddig három önálló kötetet jegyez. 2009-ben megkapta a József Attila-díjat, 2019-ben Irodalmi Artisjus -díjjal tüntették ki.

„Hát most már megint mi történt“ – így kezdődik Wolf Haas minden krimije Simon Brenner magánnyomozóval a középpontban. És máris beszippant minket egy nyelvileg összetéveszthetetlen történet, emberi mélységekkel, bizarr osztrák humorral és ellentmondásokkal, míg végül minden kiderül, de ritkán úgy, ahogy az ember várja. Be kell vallanom, mind a nyolc krimijét olvastam és alig várom, hogy az éppen most márciusban megjelent kilencedikbe is belefoghassak.

Christian Autengruber, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója

osztrak.png
dnhe_logo_lyukas.png
bottom of page